Poslije sedam godina pripreme: Počinje istraživanje nafte i gasa

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predstavnici konzorcijuma “Eni-Novatek” Karlo Vito Ruso i Andrei Popov potpisali su danas Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, čime poslije sedam godina priprema može da počne istraživanje nafte i gasa na crnogorskoj obali. Potpisivanju je prisustvovao i premijer Milo Đukanović.

Premijer Đukanović kazao je da je potpisivanje ovog ugovora veliki događaj za Crnu Goru.

“Koristeći norveški sistem stvorićemo fond za naftu i gas čime ćemo odvajati sredstva za državni budžet. Izrazio bih zahvlanost našim partnerima koji će uložiti značajna sredstva u ovo istraživanje i pri tome će snositi sav rizik”, rekao je Đukanović.

On je istakao da zemlje koje su energetski nezavisne imaju svoju stabilnost.

“Potpisivanjem ovog ugovora otvoren je put za istraživanje gasa i nafte, na što smo čekali vjekovima”, poručio je premijer.

Ministar Kavarić je kazao da he naš put do današnjeg potpisivnja trajao sedam godina.

“Možda to zvuči dugo ali mi smo učili od najboljih da ne bi pravili greške”, rekao je Kavarić.

On je istakao da su za ovaj posao uzeli najbolje.

“Matične kompanije su potpisale ugovor po kome bi se nadoknadila šteta uzrokovana istraživanjem i eksploatacijom nafte i gasa. Do sadašnja saradnja je bila uspješna i nadamo se da će se to nastaviti”, poručio je Kavarić.

Andrei Popov iz firme Novotek je kazao da je ovo veliki dan za Crnu Goru i da se nada da će predstojeće aktivnosti doprinjeti razvoju crnogorske ekonomije.

Predstavnik “Eni” Vito Ruso se zahvalio crnogorskom parlamentu što im je pružio povjerenje i poručio da se nada dobroj saradnji.

Ekolozi su ocijenili da je potraga za naftom u našem podmorju smrtna presuda, dok je Ministarstvo ekonomije ocijenilo da je to oduka koja nas vodi proizvodnji energenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *