Predizborne koalicije pucaju nakon oktobra

Stvaranje predizbornih koalicija, pod plaštom smjenjivanja vlasti, i skupljanja što više glasova, mogu dovesti do postizborne političke krize u opozicionim partijama, smatraju analitičari.
Politički analitičar Srđa Vukadinović smatra da nove predizborne koalicije nijesu dugog vijeka, jer su partijama ključna strateška načela suprotna.

“Opozicija je shvatila da rascjepkana ništa neće napraviti na izborima i da im je preostalo da formiraju koalicije, grupisane oko dvije najjače opozicione struje Demos i DF. Opozicija j e svakako shvatila da bi razdvo j ena izgubila veliki broj glasova, a rasuti glasovi bi išli najjačoj partiji, a to je definitivno DPS”, kazao je Vukadinović Dnevnim novinama.

On smatra da je formiranje ovakvih koalicija neprirodno, jer su partije koje ih čine dijametralno suprotne po osnovnim političkim, ideološkim i programskim stvarima.

“U okviru koalicije “Ključ” imamo GP URA koji je za NATO, potom SNP koja je protiv NATO, a onda imamo DEMOS koji ima upitan odnos prema državi Crnoj Gori. Postavlja se pitanje šta bi bilo da dođemo u situaciju u kojoj Demos odlučuje, kad imamo URA kojoj je država Crna Gora ključni dio programa. Ta mimoilaženja su mnogo veća u toj koaliciji nego u DF, u kojem ima razlika, ali ih oni ne potenciraju”, navodi Vukadinović.

Vukadinović je kazao Dnevnim novinama da će problemi, u slučaju da ovakve koalicije budu dio vlasti, nastati tek nakon izbora.

“Oni svoje razlike sada vješto prikrivaju, upravo jer žele skinuti DPS i Đukanovića sa vlasti. U svakom slučaju nastao bi potpuni haos jer se ne bi znalo ko šta hoće i s kim. Ako bi došli u ovu situaciju, vjerujem da bi Crnu Goru čeko jedan težak period, scenario sličan kao u Hrvatskoj, vrlo brzo bi mogli očekivati vanredne izbore, jer nije realno da ove koalicije mogu formirati normalnu vladu, jer se ne bi znalo ko ulazi, ko ostaje, a ko izlazi iz koalicije”, smatra Vukadinović.

On navodi da je zaslijepljenost opozicije idej om da “skinu” Đukanovića sa vlasti toliko velika da ne postoji racionalno razmišljanje šta i kako sjutra, nakon izbora.

“Oni imaju previše nesuglasica, oni koji su za NATO ostaće pri tom stavu, kao i oni koji su protiv Alijanse neće odustati od te ideje. Dakle, pokušavaju da slože jedan nemogući mozaik, koji može izdržati do 16. oktobra, jer je ostrašćenost opozicije prema Đukanoviću toliko velika da se u ovom trenutku njihove razlike ne potenciraju, kazao je Vukadinović.

Raonić: Zanimljive će biti poruke iz koalicija

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže da smo svjedoci ukrupnjavanja političke scene, a ključ uspjeha tih procesa zavisi od toga koliko će kvaliteno biti iskomunicirano prema biračkom tijelu.

“Koalicije koje opozicija formira sada, imale su uspjeha u Srbiji, ali su tada okolnosti bile značajno drugačije, prvenstveno geostrateške. Zanemaruje se i ukrupnjavanje kod albanskih nacionalnih partija, koje je puiznenađenja, imajući u vidu istoriju odnosa subjekata koji su se objedinili. Sljedećih mjesec dana će biti veoma zanimljivo pratiti koje će poruke slati ove koalicije, ali i kako će građani reagovati na sve one koji ostanu izvan procesa ukrupnjavanja”, kaže Raonić Dnevnim novinama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *