Predstavljena oprema za spašavanje od poplava

Novi dio opreme za zaštitu i spašavanje od poplava vrijedan je 215 hiljada eura i obuhvata pumpe za crpljenje vode, brane, šatore i alate za održavanje nabavljene opreme i samoodrživost tima.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) predstavio je danas novu opremu za zaštitu i spašavanje od poplava, koja je nabavljena u okviru višekorisničkog Programa za prevenciju, pripremljenost i odgovor na poplave u zapadnom Balkanu i Turskoj – IPA FLOODS.

“Predstavljen je novi dio opreme u vrijednosti od 215.000 eura, dvije pumpe visokog kapaciteta crpljenja vode i pet pumpi nešto manjeg kapaciteta, kao i 400 m brana za zaštitu od poplava, 14 šatora i pripadajuća oprema i alati za održavanje nabavljene opreme i samoodrživost tima”, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se dodaje, ukupna vrijednost nabavljene opreme za zaštitu i spašavanje od poplava je 277.778 eura, uključujući i opremu nabavljenu prošle godine.

“Projektom su obuhvaćeni prevencija, pripremljenost i upravljanje rizicima od poplava kroz formiranje, opremanje i obučavanje tri tima/modula za spašavanje od poplava na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i podrška u implementaciji EU Direktive o poplavama”, rekli su iz MUP-a.

Očekuje se, kako je saopšteno, da će implementacija projekta doprinijeti jačanju i unapređenju državnih kapaciteta u odbrani od poplava.
Konzorcijum koji implementira ovaj program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), Federalna agencija za tehničku pomoć SR Njemačke (THW), Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (DUZS), Švedska agencija za vanredne situacije (MSB), CIMA istraživačka fondacija iz Italije (CIMA Research Foundation) i italijanska firma Studiare Sviluppo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *