Promocije knjiga i japanskih grafika u Nikšiću

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću organizovaće je u naredna dvadana promociju knjiga “Moj Everest – san i java” autorke Dragane Rajblović, “Crnogorske dinastije” Đorđa Borozana i Živka Andrijaševića, kao i izložbu japanske grafike (Ukijo-e).

Promocija knjige “Crnogorske dinastije” Đorđa Borozana i Živka Andrijaševića biće održana sjutra s početkom u 20 sati, u Gradskoj kući.
Organizator događaja je JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić u okviru Septembarskih dana i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

“Ovom monografijom, autori Borozan i Andrijašević sagledali su politička, duhovna, socijalna i kulturološka kretanja Crne Gore u srednjem i novom vijeku, kroz dinastičku istoriju Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića. Predstavljajući svojevrstan novitet u istorijskom i naučno-istraživačkom smislu, knjiga `Crnogorske dinastije` sagledava značaj crnogorskih vladara, kroz različite periode”, istakli su iz Ministarstva kulture, u čijem je izdanju objavljena ta monografija.

Likovno i grafički bogato oblikovana, monografija je štampana u tiražu 1.000 primjeraka i sadrži vrijednu arhivsku i foto dokumentaciju.

“Moj Everest – san i java”

Dan kasnije, biće održana promocija knjige “Moj Everest – san i java” Dragane Rajblović u Gradskoj kući u 19 sati.

“Dragana Rajblović je prva sa Balkana i jedina žena u regionu koja se 2007. popela na najviši vrh svijeta Mont Everest 8850 m, na Himalajima. Nakon devet godina, tekst o tom poduhvatu je ugledao svjetlost dana i u aprilu ove gdine u prodaju je izašla knjiga `Moj Everest – san i java`”, naglasili su iz Programa podrške kulturi u Nikšiću.

Kako su istakli, to je knjiga o ličnom iskustvu ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest (8.850 m). Opisan je i pohod na Čo Oju (8.200 m), šesti vrh svijeta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov svijeta.

Izložba japanske grafike

Izložba japanske grafije (Ukijo-e) biće održana takođe u srijedu, s počekom u 20 sati. Organizatori događaja su JU „Muzeji i galerije“ Nikšić i Ambasada Japana, a u okviru Septembarskih dana i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

“Ukijo-e grafike koje će biti Izložene, izrađene su u tehnici drvoreza, i reprodukovane u stotinama primeraka, a vid su gradske kulture Edo perioda (1603 – 1867). Kao takve bile su namenjene novonastaloj buržoaziji, trgovcima, te su na njima obrađene teme gradskog života, lijepih žena, kurtizana, gejša, kabuki glumaca, i tome slični motivi. Djela iz kolekcije koju izlažemo potiču iz 18. i 19. vijeka i upravo su one grafike koje su inspirisale veliki broj francuskih impresionista i uticale na razvoj modernog pokreta u evropskoj umjetnosti krajem 19. veka”, naglasili su iz Programa.

Publika će biti u prilici da vidi djela najznačajnijih majstora ukijo-e grafike: Utamara, Hokusaia i Hirošige. Kolekcija izloženih grafika je vlasništvo Ninka Radosavljevića iz Srbije koji je zaljubljenik u tu vrstu umjetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *