Rusi bez atletičara u Riju

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odbila je sve zahtjeve ruskih atletičara, pa je njima definitivno zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama.
Olimpijski komitet Rusije saopštio je da nijedna žalba nije usvojena i da ruskih atletičara neće biti u Riju, osim skakačice Darje Klišine.
To znači da u Rio de Žaneiru nećemo vidjeti višestruku šampionku u skoku s motkom Jelenu Isinbajevu, potvrdio je njen trener Jevgenij Trofimov.

“Svi su odbijeni, uključujući Jelenu. Zbog ovakve presude, mi ćemo podnijeti tužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani kako bismo branili prava sportistkinja i sportista. Znali su da će, u slučaju odbijana, biti pokrenute tužbe, a naši advokati su spremni”, rekao je Trofimov.

Jedina sportistkinja koja će moći da se takmiči jeste Klišina, ali kao neutralni sportista.

“Komisija za doping ustanovila je da ruska skakačica udalj Darja Klišina ispunjava kriterijume da učestvuje na međunarodnim takmičenjima kao neutralni sportista. Njeno učešće kao neutralnog sportiste je i dalje do organizatora, u skladu sa propisima takmičenja”, piše u saopštenju IAAF.

Međunarodna atletska federacija suspendovala je u novembru prošle godine sve ruske atletičare zbog navodnog sistemskog dopinga sponzorisanog od države.
Prošlog mjeseca, suspenzija je produžena i ruskim atletičarima je zabranjeno učešće na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, ali i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a sada je zvanično da pod ruskom zastavom u Brazilu nećemo vidjeti atletičare.
Atletska federacija Rusije se žalila u Lozani, a u međuvremenu, sportisti su pronašli način da pokušaju da dobiju učešće na Igrama. Oni mogu individualno da traže vladajućem tijelu svjetske atletike da se takmiče kao neutralni sportisti, ali moraju da ispune određene kriterijume. Jedan od njih je da dokažu da su bili dovoljno puta testirani na doping van svoje zemlje, što je Klišina uradila i dobila zeleno svjetlo.
Ona je jedna od 136 atletičara koji su podnijeli zahtjev da im bude dozvoljeno da se takmiče kao neutralni sportisti. Većina žalbi je pregledana, ali IAAF nije objavio kakav je njihov ishod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *