SAJ u Kotoru: Identifikovana većina napadača, potraga u toku

 

Pojačane snage SAJ-a stigle su juče u Kotor, a u međuvremenu Viša državna tužiteljka Vesna Jovićević predala je Specijalnom tužilaštvu predmete koji se dovode u vezu sa aktuelnim oružanim obračunima kotorske kriminalne grupe.

Dnevne novine saznaju da je Više državno tužilaštvo uspjelo da, u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije i Odjeljenjem bezbjednosti Kotor, identifikuje većinu izvršilaca vatenih sukoba i u toku je rad na njihovom lociranju i hapšenju.

Kotor je juče bio pod blokadom pripadnika kotorske policije u uniformi i civilu i maskiranih specijalaca sa fantomkama na glavama, kojima su se kroz dva proreza mogle vidjeti samo oči.

Pripadnici ove elitne policijske jedinice, u grupama sa kotorskim kolegama, juče su na nekoliko lokacija zaustavljali vozila i kontrolisali njihove vozače i saputnike, sa fokusom na osobama iz kriminalnog miljea. Posebno, konstantno prisustvo policije bilo je evidentno u blizini kuća vođa zavađenih kriminalnih grupacija u blizini kuća Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera u naselju Kovači, kao i pokraj kuće familije Jovana Vukotića u Dobroti. Inače, policija već danima opservira teren oko tih objekata, iako su neki od njih već neko vrijeme napustili Kotor ili se povremeno vraćaju u ovaj grad.

Radonjiću naređivali da se vrati kući

Dnevne novine saznaju da je policija juče u više navrata kontrolisala i Miloša Radonjića (30), koji je u kratkom roku četiri puta bio meta oružanog napada. Samo protekle sedmice dva puta je pucano na njega, dok se nalazio u blindiranom automobilu.

Nezvanično, policija je Radonjiću više puta naredila da se vrati kući. Razlog je upravo njegovo ponašanje, koje iritira pripadnike suparničkog klana. Naime, Radonjić je umjesto da se skloni, jer mu je život u opasnosti, danima uoči i poslije preživljenih olovnih projektila nastavio da se blindiranim autom vozi kotorskim ulicama i to veoma sporo.

Izvor blizak ovom mladiću ispričao je da se Radonjić hvali da mu suparnici ne mogu ništa, dok je u blindiranom autu, a policija se ne usuđuje da mu oduzme vozilo na provjeru upravo iz razloga njegove sigurnosti.

Vukotić se očekuje u sudnici

Suđenje Jovanu Vukotiću trebalo bi danas da bude nastavljeno u kotorskom Osnovnom sudu, zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava iz 2013. godine, ali i zbog pucnjave ispred tivatske diskoteke “Madam Koko”. Međutim, njegov advokat je ranije u više navrata objašnjavao da se on ne može pojaviti u kotorskom sudu, jer mu je navodno ugrožena bezbjednost, ali je sudija tražila da mu policija obezbijedi siguran dolazak i boravak u sudnici. Ipak, Vukotić je prije nekoliko dana posredstvom medija saopštio da je daleko od Kotora.

Nagomilani problemi

Ako je suditi po konkretnim podacima o policijskim akcijama i rezultatima sa terena, može se izvući zaključak da problem osnaživanja kotorskih kriminalnih grupacija datira iz ranijih godina. U tom periodu na čelu kotorske policije bio je Zoran Brđanin, sadašnji specijalni savjetnik ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića.

Ne može da se ne primijeti da u tom vremenu bezbjednosno interesantne osobe i članovi kriminalnih grupa u Kotoru, nijesu bile tretirane ni sa jednog aspekta… Nijesu bili predmet policijskih kontrola i obrada, protiv kotorskih kriminalaca nije vođen ni jedan ozbiljniji, pa ni manje značajan predmet. Po dolasku iz inostranstva, kod kuće su se osjećali zaštićenim i u tom vremenu im je rasla koncentracija moći.

Upravo zbog nagomilanih bezbjednosnih problema iz toga perioda, manifestuju se posljedice kroz 2014, 2015. i 2016. godinu. Međutim, uzrok nije samo nedovoljno angažovanje kotorske policije, spekulisalo se da su se kriminalci odomaćili i na drugim adresama lokalnih institucija.

U posljednje tri godine, kada je promijenjena rukovodeća policijska struktura u Kotoru i za načelnika imenovan Igor Popović, dešavaju se i konkretne akcije policije sa lokalnog i državnog nivoa. U ovom periodu se prvi put članovi tih grupacija, njih na desetine, procesuira za najteže krivična djela sa elementima nasilja (iznude-reketi, podmetanje eksplozivnih naprava, požara, otmice, oružje u ilegalnom posjedu, sprečavanje pripremanih i planiranih likvidacija i drugih oblika teškog i organizovanog kriminala). Na desetine njih se nalazilo i još se nalazi u ZIKS-u po raznim osnovima.

U ovom periodu je i Jovan Vukotić prvi put proveo godinu dana u zatvoru, a Igor Božović izdržava kaznu zatvora od pet godina, zbog međunarodnog šverca kokaina, koji je presiječen kroz aktivnosti više partnerskih bezbjednosnih

Dok se Katnić ne izjasni, tim viših tužilaca nastavlja sa radom

Tužiteljka Jovićević juče je obavijestila javnost da dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu, na čijem je čelu Milivoje Katnić, spise predmeta formiranih u vezi sa vatrenim obračunima u Budvi i Kotoru. Prethodno je formirala tim tužilaca, koji su prikupili dokaze, koji ukazuju na sumnju su u pitanju slučajevi sa elementima organizovanog kriminala.

“To je učinjeno nakon što je tim državnih tužilaca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koji sam formirala kao rukovoditeljka, a u saradnji sa Upravom policije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, sproveo izviđajne radnje tokom kojih su pribavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da su individualno određena lica izvršila više krivičnih djela protiv života i tijela, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, ugrožavanja sigurnosti građana, zloupotreba službenog položaja i drugih krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a koja djela su, kako na to ukazuju pribavljeni podaci, po ocjeni ovog Tužilaštva, rezultat organizovanog kriminala”, kazala je Jovićević.

Više državno tužilaštvo će, poručuje ona, do donošenja odluke Specijalnog držanog tužilaštva, nastaviti sa radom u ovim predmetima preduzimanjem svih hitnih istražnih radnji. DN saznaju da je Jovićević predala Katniću spise predmeta o ubistvima i pokušajima ubistava, koja se, prema dosadaš- njim podacima, dovode u vezu sa kotorskim klanovima, a izvedena su na teritoriji Kotora i Budve i to su:

17. april 2015. U Budvi je greškom ubijen nekadašnji poslanik LSCGa Saša Marković. Sumnja se da je meta bio Goran Đuričković.

28. oktobar 2015. – U Budvi je likvidiran Goran Đuričković kada mu je nepoznati napadač sa zidina Starog grada u grudi ispalio dva metka, usljed čega je izdahnuo na licu mjesta.

27. mart 2016. U kotorskom naselju Rakite je teško ranjen Vojin Stupar. Napad se dogodio ispred stambene zgrade u naselju Rakite, a napadač je Stupara pogodio u prolazu, jednim metkom u leđa, nakon čega je pobjegao. Stupar, iako teško ranjen, uspio je da sam prođe nekoliko stotina metara do obližnjeg taksi stajali- šta, nakon čega ga je taksista odvezao do bolnice.

9. april 2016.. U kotorskom naselju Dobrota, dok je prodavao cigare iz automobila, ubijen je Srđan Vlahović. Ubica, koji je bio na skuteru sa još jednom osobom, u njega je ispalio više od 10 metaka iz automatske puške. Mediji su tada objavili da je Vlahović bio blizak Stuparu na kojeg je prethodno pucano.

1 5.april 2016. Pucano je u crni “mercedes”, kojim je upravljao arhitekta Nenad Popović iz Kotora. Napad se dogodio oko 14 časova. Pošto je automobilom izašao iz tunela Vrmac, napadač koji je stajao pored puta zapucao je na Popovićev automobil, ali ga ni jedan nije ni okrznuo. Policija sumnja da su hici bili namijenjeni nekom drugom.

18. maj 2016. Pola sata iza ponoći, nepoznati napadač je u Miloša Radonjića ( 3 0 ) ispalio više hitaca , od kojih su ga pogodila najmanje dva. Teško ranjeni mladić od napadača je bježao oko 200 metara , nakon čega je izgubio sviijest i pao. Krajem marta na njega je ispaljeno više hitaca, ali ga nije pogodio nijedan. Tom prilikom ranjen je njegov prijatelj Vojin Stupar.

23. maj 2016. Oko 17 časova u kotorskom naselju Dobrota pucano je na Tamaru Zvicer, supruga Radoja Zvicera, bliskog jednoj od tri kotorske kriminalne grupacije. Na nju je pucano dok se nalazila u automobilu.

2. jun 2015.. Ponovo je pucano na Radonjića. Nepoznati napadač je u pravcu parkiranog “audija A8” u kom se Radonjić nalazio ispalio pet projektila, ali srećom niko nije povrijeđen. Radonjića je spasilo blindirano staklo, što mu je pomoglo da izbjegne i kišu metaka koju je nepoznati napadač osuo ka njemu tri dana ranije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *