Sandra Marković: Majka je najljepše ime

Biti majka znači odricanje, suze, ljubav, strpljenje, biti učitelj, doktor, kuvarica, vaspitačica… Biti majka znači biti sve što dijete treba. Definicija dobre i uspješne majke je da pusti dijete da bude ono što jeste, da mu da krila i slobodu, samopouzdanje i da ne pokušava kroz dijete nadoknaditi i izgraditi nešto što ona nije uspjela – kaže Sandra Marković.

Razgovarala:  G. Badalovska
Foto: Mirko Savović i privatna arhiva
Frizura: Đuro Krivokapić

Lijepa Cetinjanka, manekenka Sandra Marković (24), prije četiri mjeseca ponovo je postala majka. Rođenje Sofije unijelo je sreću u porodicu u kojoj je do tada dominirao  sin Luka, koji je 8. juna proslavio prvi rođendan. , dok je Sofija postala član ekipe prije tri i po mjeseca, tačnije 08. jula. Na fotografisanje su stigli odjeveni poput modela. Za stajling majke i ćerke, koje su, na naše iznenađenje bile u identičnoj odjevnoj kombinaciji bila je zadužena kreatorka Jelena Roganović Đurić sa kojom ima divnu saradnju od početka i butik “Barbie” sa Cetinja. Svoja iskustva o majčinstvu odlučila je da podijeli sa nama i kako kaže obje trudnoće su bile posebne na svoj način.

mir_9403

-Saznanje da sam ponovo u drugom stanju, iskreno malo me plašilo. Obično žene kažu da je drugi put sve lakše, znaš kroz šta ćeš proći, ali ipak, ja sam osjećala strah. Trudnoća se desila spontano, baš kao i prva. Nisam ništa planirala, najljepše stvari se događaju spontano, zar ne? Prva i druga trudnoća su bile potpuno različite. Dok sam sa Lukom imala manje mučnine, sa Sofijom nisam ni osjetila čak ni u početku. Što se tiče ostalih tegoba, imala sam sreću da obije trudnoće podnesem lagano. Šetala sam i putovala, vožnja mi nije smetala, uživala sam, radila i odmarala. Sve u svemu, najljepše iskustvo – kazala nam je Sandra na početku razgovora, te dodala na šta je pomislila kada je prvi put vidjela svog dječaka.

-Kad su mi rekli da čekam djevojčicu bila sam presrećna, zanesena, čak sam i svu bebi opremu birala i kupila uvjerena od strane ljekara da ću dobiti ćerkicu. Međutim kada je na svijet došao Luka, mogu reći da sam bila zatečena i šokirana, da sam čak pitala doktorku: “Da li je to muško”? Naravno, svi su se u šali nasmijali. Nije bilo baš jednostavno devet mjeseci pripremati se za nešto, očekivati a desi se suprotno. U svakom slučaju, Luka je sada moje sve – iskrena je Sandra.

mir_9349

Majčinstvo mijenja sve 

-Prvi mjeseci su bili malo teški, prije svega zbog šoka, a onda i neprospavane noći, hranjenje, ljuljanje, uspavljivanje… Priznajem, dešavalo se i da se smijem, potom se zaplačem. Kažu da to iskusi dosta žena nakon porođaja. Nakon toga su počeli zubići, temperatura, prve vakcine ali i to je brzo prošlo, mada me sad sve to opet čeka. Kada se Sofija rodila, imali smo problema nekoliko dana dok se Luka navikao na nju. Ona je mnogo mirnija od Luke, srećom samo jede i spava i samim tim mi je puno lakše. Za sada sve ide glatko, vidjećemo kako će biti kasnije  – kaže ona i dodaje:

-Bilo je nezgodno u prvih nekoliko dana, ali se Luka brzo navikao na Sofiju. Nije ljubomoran, samo je mazi i ljubi. Ponekad hoće da je čupne i onda brzo trči da ljubi mene da se iskupi za to.

mir_9377

Da roditeljstvo mijenja čovjeka to je poznata stvar. Modeling je sada u drugom planu, a njen život  promijenjen je iz korijena.

-Sjeverni i južni pol (smijeh). Sve se promijenilo. Sada mislim samo na njih i njihovu sreću. Više nije toliko bitna moja frizura, bitno je da je Luka srećan kada mi skoči na leđa ili me počupa za kosu. Moje vrijeme je postalo njihovo, moja sreća je postala njihova sreća, moj svijet se sada vrti oko njih. Majka i sestra su mi najviše pomagale oko njih. Najstarija sestra ima četvoro djece, tako da je ona bila dežurna učiteljica za sve. Šta da radim ako dobije temperaturu, ako se ospe, ako prehladi itd… Ona je pokretna enciklopedija što se tiče brige o djeci.

mir_9392

Strahovi su uvijek prisutni , sastavni su dio roditeljstva, a najbolji lijek za sve su Lukini i Sofijini osmijesi.

-Svakako da čovjek uči dok je živ i treba da njeguje sebe. Kad kažem “njeguje” ne mislim na njegu lica, tijela već na njegovanje ličnosti, uživanja, osjećaja slobode… Ne planiram da sada ostajem gdje jesam, imam puno planova za budućnost. Moj život je sada još bogatiji, a da bi moja djeca bila zadovoljna i srećna moram biti i ja, kako bih prenosila svu pozitivnu energiju na njih. Sofija je divna, pretiha i mirna beba, osim kada je gladna (smijeh). Luka je bio totalna suprotnost, pravi mali mrgud, izmamiti mu osmijeh bilo je najteže. Sofiji je dovoljan pogled ili jedna riječ, i njen osmijeh je tu. Nestvarno je, ona prosto zrači i istopi nas pogledom. Što se tiče fizičkog izgleda, za Luku je očigledno da je isti otac – slika i prilika. Za Sofiju ne mogu još ništa reći, još uvijek je mala. Promijenila se dosta od rođenja do sada, a tek će. Luka je pomalo tvrdoglav, uporan, druželjubiv je i voli djecu. Nekad zna da se naljuti ali ga brzo prođe. Voli da se igra i bude u centru pažnje i to mu polazi za rukom. Harizmatičan je i ima nešto posebno – sa osmijehom nam priča.

mir_9382

Atraktivna manekenka ističe da će u daljem vaspitanju svoju djecu učiti da budu dobri ljudi.

-Trudim se da ne budem previše stroga, ali neću biti popustljiva. Ne želim da budu razmaženi, želim da imaju sve ali u granicama normale. Najprije želim da budu razumni, da vole jedno drugo, da im prije svega budem najbolji prijatelj i da oni jedno u drugom vide najbolje prijatelje, a onda da izrastu u dobre i poštene ljude. Mislim da neću popuštati i da ću biti sigurna u odluke koje donesem, a svakako da će one biti najbolje za njih i u njihovom interesu – ocijenila je ona i opisala nam kako izgleda jedan dan sa djecom.

mir_9366

-Svaki dan je različit i trudim se da im pružim uživanje u svakom danu. Ustajanje u osam-devet sati, doručak nakon kojeg se malo odmaramo i golicamo u krevetu. Volim sa Lukom da provodim vrijeme u prirodi. Jedva cekam da i Sofija malo poraste da možemo svi da se zabavljamo i igramo zajedno. Ponekad je teško osluškivati njihove želje budući da su još mali, Luka već sada pokaže šta želi, sa njim ništa ne može na silu. On tačno zna šta voli i želi i nema ništa treće. Dok se Sofija oglasi samo kad je gladna, a to je lako prepoznati. Svaka majka poznaje svoje dijete, tako da je lako osjetiti da li želi da se igra, jede ili spava. Naravno da je puno lakše kada dijete počne samo da priča, sastavlja rečenice i fino kaže: “Majko, gladan sam”, “Majko boli me stomak”, ili “Majko želim da šetam”. Dešava se da nekada ni djeca ne znaju šta hoće, ali tu smo mi da im dodajemo jednu po jednu igračku dok ne nađemo pravu.

Nas je zanimalo da li pored brojnih obaveza, stiže uopšte da se odmori.

-Kada Luka i Sofija spavaju, spavam i ja tako da ne mogu da se žalim. Prilično sam odmorna, iako je Luka kada je budan veoma hiperaktivan – kazala nam je ona.

mir_9387

Planovi za budućnost

-Svakako da bih voljela da se Luka bavi sportom i da bude uspješan. Mislim da ima sve predispozicije za to. Već sada pokazuje ljubav prema lopti, vidjećemo koji sport to može biti, on će izabrati. Što se tiče Sofije, više bih voljela da se bavi baletom ili nekim modernim plesom, možda čak i da ide u školu glume i snimi reklame… Ako ona bude željela da zakorači u modeling, neće joj biti zabranjeno, ali kada dođu prave godine za to.

14963399_1058790590898958_6992892742684223135_n

Mnoge se djevojke u trudnoći bore sa viškom kilograma, a Sandra nakon dva porođaja izgleda sjajno.

-Tokom obije trudnoće sam se ugojila svega 6-7 kilograma. Nijesam držala nikakve dijete, naprotiv. Jela sam sve što mi je došlo pod ruku. Imam tu sreću da nisam sklona gojenju, mogu da jedem što god i kad god poželim, u šest ujutro, u ponoć, nebitno je. Poslije porođaja trebalo mi je mjesec dana da se potpuno oporavim. Linija je bila tu – zadovoljna je ona.

mir_9390

Priznaje da joj nedostaje posao, i da je spremna da se odmah vrati na pistu.

-Naravno da mi fali, ali sada imam puno ljepše obaveze. Kada sam rodila Luku, vratila sam se poslije četiri mjeseca. Radila sam reviju za Adidas i Nike na Fashion Connection-u. Sada čekam nove kastinge, planiram uskoro da uradim i nove fotografije, pa ćemo vidjeti da li ću i dalje zadovoljavati kriterijume, a sigurna sam da hoću. Skromnost mi je uvijek bila vrlina. U planu mi je da počnem da organizujem revije i da djeci držim časove. A kada je riječ o djeci, takođe planiram da napravim neki veliki modni događaj – zaključuje crnogorska manekenka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *