Saradnjom efikasno protiv korupcije

Porast korupcije ima finansijske, socijalne i političke posljedice, a saradnja između građana, civilnog društva i nadležnih institucija neophodna je za efikasnu borbu protiv te pojave, ocijenjeno je na konferenciji u Podgorici.

Ambasadori Poljske, Njemačke i otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), govorili su kako se njihove države bore protiv te pojave.
Ambasador Njemačke, Hans Gunther Matern, rekao je da u toj državi ima mnogo akcija i kampanja koje podrazumijevaju mjere prevencije, a koje imaju veze sa očuvanjem dobrog imidža državne službe.

„Jedno Ministarstvo u Njemačkoj šalje notu diplomatskim predstavništvima i predstavnicma međunarodnih organizacija u kojima ih mole da ne donose poklone kolegama kada dolaze jer bi, u tom slučaju, moje kolege morale reći – Hvala ali ne mogu da primim taj poklon“, rekao je Matern na konferenciji „Do efikasnije borbe protiv korupcije u Crnoj Gori“.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj su stroga pravila kada je u pitanju finansiranje političkih partija, a država mora da zna odakle dolazi novac, posebno privatnih kompanija prema političkim partijama.

„Prevencija znači podizanje svijesti. Ne samo u javnoj upravi, već kod svakog građanina“, poručio je Matern.
U suprotnom, smatra on, javnost je žrtva koja će dobiti manje školovane studente, nesigurne puteve i slične pojave koje dolaze sa korupcijom.
Ambasadorka Poljske, Irena Tatažinska, smatra da porast korupcije nema samo finansijske implikacije, već socijalne i političke.

„Tu je obuhvaćena i nejednakost u kvalitetu života, porast organizovanog kriminala socijalna nejednakost i štetni uticaji na vladavinu prava“, kazala je Tatažinska.

Ona je, govoreći o borbi protiv korupcije u svojoj državi, kazala da postoji devet agencija koja se bave korupcijom i koje sprovode preventivne i obrazovne akcije kada je ta pojava u pitanju.
Prema njenim riječima, osnova za antikoruptivnu politiku zasniva se na Antikoruptivnom programu 2014-2019, na ministarskom nivou.

„Korupcija je problem u svakoj državi, u većoj ili manjoj mjeri, a Poljska je napravila značajan pomak kada je u pitanju borba protiv te pojave“, nevela je Tatažinska, dodajući da je to proces koji se nikada ne završava.

“Za taj problem neophodno je mnogo saradnje, između državnmih organa, tako i organizacija civilnog društva“, zaključila je Tatažinska.

Otpravnik poslova Abasade SAD-a, B. Bix Aliu smatra da je korupcija problem na koji se svako mora fokusirati.

„Svaki građanin mora biti svjestan činjenice da je na neki način odgovoran za borbu protiv korupcije. Važno je fokusirati se na građanina, kao najvažnijeg elementa u borbi. Ukoliko ste sami korupirani, institucija neće napredovati a znajte da je svaki građanin žrtva korupcije“, smatra Aliju.

On je dodao da je teško kada grđani nemaju vjeru u sistem, pa samim tim nisu spremni da se bore protiv koruipcije.

„U SAD-u postoji vjera u sistem, postoji mjesto gdje možete poći, prijavito se i boriti se protiv te pojave. Tužioci nisu jedini akteri u borbi korupcije. Tu si oni na lokalnom nivou koji velike stvari mogu činiti“, naveo je Aliju.

Prema njegovim riječima, u SAD-u, ako neko ne može da dokaže porijeklo novca ide u zatvor.

„Građani su važni u toj borbi. Ukoliko su iznevjereni, onda moraju sami da reaguju tako što će opozvati one za koje su glasali“, zaključio je Aliju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *