Sjutra otvaranje laboratorije inovacija za mlade

U Podgorici će sjutra biti otvorena laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator“, čiji je cilj da podrži mlade koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe inovativnim idejama, korišćenjem dostupnih tehnologija.

UNICEF je 2010. godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije Innovation Labs, prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva, prenosi Mina.

„Laboratorija inovacija za mlade u Crnoj Gori, pod nazivom „Kreaktivator“, šesta je laboratorija te vrste u svijetu. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija“, saopšteno je iz UNICEF-a.

Kako navode, kroz novi model partnerstva, mladi se povezuju sa vladinim institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama i civilnim društvom, kako bi zajedničkim snagama doprinijeli kreiranju rješenja za izazove sa kojima se suočavaju.

„Istraživanja i praksa su pokazali da takav pristup obezbjeđuje trajna rješenja koja su lakše prihvaćena od strane zajednice, jer su prepoznata kao relevantna“, kaže se u saopštenju.

Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator“ pokrenuta je od UNICEF-a i implementirana u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete, Upravom za mlade i sport i nevladinom organizacijom Digitalizuj.me, uz finansijsku podršku ING.

„Kreaktivator je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom „Kreaktivacija“, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva“, navode iz UNICEF-a.

Laboratoriju će sjutra otvoriti šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i ministar prosvjete Predrag Bošković, u Eko zgradi UN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *