Sjutra prvo polufinale 61. takmičenja za Pjesmu Evrovizije

Ove godine se, zahvaljujući pobjedi Mansa Zelmerlova sa pjesmom “Heroes”, Pjesma Evrovizije održava u Švedskoj. To je treći put da je Stokholm domaćin najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi.

Na najpopularnijem muzičkom takmičenju ove godine učestvuje ukupno 41 zemlja Evrope i Australija.

U prvom i drugom polufinalu predstaviće se po 18 zemalja, od kojih će se u finale plasirati po 10 koje osvoje najviše glasova publike i stručnog žirija.

Ukupno 20 zemalja će se pridružiti stalnim učesnicima finala – Njemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj, kao i zemlji domaćinu – Švedskoj.

U sjutrašnjem prvom polufinalu nastupiće predstavnici Finske, Grčke, Moldavije, Mađarske, Hrvatske, Holandije, Jermenije, San Marina, Rusije, Češke, Kipra, Austrije, Estonije, Azerbejdžana, Crne Gore, Islanda, Bosne i Hercegovine i Malte.

Drugo polufinale rezervisano je za takmičare iz Letonije, Poljske, Švajcarske, Izraela, Bjelorusije, Srbije, Irske, Makedonije, Litvanije,, Australije, Slovenije, Bugarske, Danske, Ukrajine, Norveške, Gruzije, Albanije i Belgije.

Način glasanja od ove godine je izmijenjen u odnosu na dosadašnji sistem.

Stručni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodijeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12.

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri iz 42 zemlje učesnice uključiće se u program kao i do sada i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija.

Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike će se iskombinovati dajući svakoj pjesmi određeni skor.

Poene gledalaca saopštiće voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova.

Kako navode iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), ovako će se steći novi nivo uzbuđenja za stotine miliona gledalaca širom Evrope i svijeta.

Svi glasovi – i publike i stručnog žirija, biće dostupni poslije takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Voditelji Eurosonga biće Mans Zelmerlov i Petra Mede.

 

CdM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *