Skupljanje slatkiša poseban bajramski doživljaj za djecu

Bajram u Crnoj Gori je dan kojem se raduju svi građani islamske vjeroispovijesti, a najviše djeca. Tako je u Gusinju, gradu na sjeveru Crne Gore običaj dug decenijama da djeca, nakon što nastupi Bajram, kreću po bombone.
I ovog Bajrama ulice Gusinja su pune djece, koja u rukama nose kese koje su prepune bombona. S obzirom da je ovo tradicija kada su Bajrami u pitanju, neizostavni dio kupovine uoči Bajrama su bili bomboni. Neko kupi kilogram, neko malo više, ali bomboni se moraju imati.

“Čestitam ti Bajram”, začulo se ispred vrata jedne kuće. Domaćica otvara, a ispred vrata sedmoro djece koja su došla po bombone.

Jedna od najmlađih djevojčica koja šeta ovog Bajrama, kako bi pokupila što više bombona je Selma. Kaže da je još prošle godine počela da skuplja bombone kada je Bajram.

“Skupila sam punu kesu. Sada idem kući da odnesem ove bombone, pa ću opet da šetam. Nijesam obišla sve ulice”, kaže Selma.

Njena drugarica Mesua, koja je malo starija od Selme, stidljivo saopštava da je i ona sakupila punu kesu bombona.

“Šetamo od jutros. Krenule smo u osam sati, ali još se nijesmo umorile”, poručuje Mesua, kojoj domaćica kod koje su pokucali na vrata daje tri bombona.

Djeca se najviše raduju kada dobiju karamele. Dešava se da domaćin nekada pripremi po stotinu čokolada, i onda kada god mu neko dijete zazvoni na vrata, on ih počasti čokoladom.

S obzirom da je Gusinje multietnička sredina, u kojoj žive tri religije, običaj je i da pravoslavci često kupe bombone uoči Bajrama, kako djecu ne bi vratili kada im pokucaju na vrata. Jer djeca ipak ne znaju ko obilježava Bajram, a ko ne.

Bajramski običaji čine ovaj praznik veoma radosnim. Osim odlaska na mezarje nakon Bajram namaza, posjete rodbini i komšijama, običaj da djeca šetaju za bombone čini Bajram posebnim u ovom gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *