Spoljnotrgovinska razmjena 116,9 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru 2017. godine, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 116,9 miliona eura, što je 16,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 23,3 miliona eura a uvezena 93,6 miliona eura.
U odnosu na januar prethodne godine uvoz je bio veći za 10,8 odsto a izvoz za 45,1 odsto.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,9 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 19 odsto”, objavljeno je na sajtu Monstata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 7 miliona eura, koji čine obojeni metali u iznosu od 5,3 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu od – 1,2 miliona eura.
U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 21 milion eura, a čine je drumska vozila u iznosu od 6,1 miliona eura i telekomunikacioni aparati i uređaji u iznosu od 4,2 miliona eura.
Najviše smo izvozili u Srbiju i to 4 miliona eura, Mađarsku 3,1 miliona eura i Bosnu i Hercegovinu 2,9 miliona eura.
Uvezena roba najvećim dijelom bila je iz Srbije 19,1 miliona eura, Kine 9,6 miliona eura, i Njemačke 8 miliona eura.
Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i sa Evropskom unijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *