Tivat primjer rješavanja problema pripadnika RE populacije

Opština Tivat pozitivan je primjer rješavanja mnogobrojnih problema sa kojim se svakodnevno susreću pripadnici romske i egipćanske populacije, konstatovano je tokom sastanka predsjednice Opštine Tivat, Snežane Matijević, i koordinatorke za politiku integrisanja Roma u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Marte Garsije Fidalgo.
Iz Kabineta predsjednice Opštine Tivat saopšteno je da je povod susreta bio nedavno održani seminar posvećen temama poboljšanja kvaliteta života RE populacije u Crnoj Gori, te upoznavanje sa situacijom u tom gradu i svim aktivnostima lokalne uprave vezanim za unaprijeđenje položaja RE populacije.

Tragom dobre prakse, Fidalgo je tokom posjete Tivtu izrazila zadovoljstvo učinjenim, navodeći da svojim angažovanjem Opština Tivat može biti inspiracija drugim opštinama. “Saradnja sa Evropskom komisijom po ovom pitanju nije samo značajna za opštinu, već je i doprinos na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. Ranije smo bili fokusirani na raseljena lica, pripadnike RE populacije, a sada se treba fokusirati i na pitanje domicilnih Roma i Egipćana”, naglasila je Fidalgo.

U toku sastanka, ona je istakla namjeru da se uvjeri u stanje na terenu, te je postavljala konkretna pitanja o aktivnostima Opštine na polju integrisanja RE populacije u Tivtu.

Predsjednica opštine Tivat zahvalila je na na posjeti, ističući veliki broj aktivnosti koje opštinska kancelarija za pitanje Roma i Egipćana preduzima, te naglašavajući važnost rješavanja, u prvom redu stambenog pitanja i pitanja obrazovanja kao goruće teme.

Glavna administratorka opštine, Jovanka Laličić, upoznala je gošću sa trenutnim aktivnostima u koje, između ostalih, spadaju organizovani prevoz učenika sa lokacija “7. Jul”, Gradiošnice i Lovanje do škole, obezbjeđivanje knjiga i školskog pribora, obuće i odjeće, organizacija dopunske nastava i otvaranje RE kancelarije u okviru OŠ “Drago Milović”.

Nakon sastanka, Fidalgo je obišla naselje “7. Jul” u kom žive pripadnici RE populacije, sa ciljem sagledavanja aktuelne situacije kada su u pitanju uslovi života pripadnika te populacije na teritoriji opštine Tivat.

Prema podacima Udruženja Egipćana i opštinske kancelarije za pitanje Roma i Egipćana, na teritoriji opštine Tivat trenutno živi 450 pripadnika te populacije.

Sastanku su prisustvovali i savjetnica za politiku rodne ravnopravnosti u Evropskoj komisiji Karolina Vrethem, predstavnica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Mladenka Tešić, Sokolj Beganaj iz Odjeljenja za unaprijeđenje i zaštitu prava Roma i Egipćana u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, predsjednik NVO Mladi Romi Samir Jaha, predsjednik Udruženja Egipćana Džafer Brahimi, Ljuljeta Vučković ispred opštinske kancelarije za pitanje Roma i Egipćana.

U timu Predsjednice opštine Tivat bili su glavna administratorka Jovanka Laličić, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Dubravka Nikčević, kao i koordinatorka za rodnu ravnopravnost Darka Ognjanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *