U slučaju nesreće tokom izleta pridržavajte se sljedećih pravila

Aktivni odmor, pješačenje i planinarenje najbolji su način da posjetioci crnogorskih nacionalnih parkova osjete i dožive jedinstvenu prirodu i ljepote ovih predjela. Ipak, odlazak u planinu bez odgovarajuće pomoći stručnih lica i bez odgovarajuće opreme nosi i rizik od mogućih nezgoda, upozoravaju iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i Gorske službe spašavanja.

“Izaberite izlet koji odgovara vašim fizičkim i tehničkim mogućnostima; ne idite u planinu sami, ne odvajajte se od grupe; upišite se u knjigu posjetilaca u planinarskim domovima; pitajte i poslušajte savjet domara ili iskusnih planinara, nadzornika u nacionalnom parku koji posjećujete; računajte na moguću promjenu vremena i nosite sa sobom rezervnu toplu odjeću, kapu i zaštitu od kiše i vjetra; nosite uvijek baterijsku lampu, šibice ili upaljač i svijeću; nosite uvijek malu ličnu apoteku za pružanje prve pomoći; ponesite planinarsku geografsku kartu i po mogućnosti kompas,držite se markiranih planinarskih staza a na nogama nosite čvrste, udobne cipele s gumenim rebrastim đonom”, apeluju iz JPNPCG i Gorske službe na sve posjetioce.

U slučaju da dođe do nesreće, kažu oni, svi posjetioci moraju sačuvati prisebnost, zaštititi povrijeđenog i sebe od neposredne opasnosti (od pada, padajućeg kamenja, gušenja, od hladnoce, vlage i slično), pružiti povrijeđenom prvu pomoć u okviru svog znanja i mogućnosti, označiti mjesto nesreće ili mjesto gdje se povrijeđeni nalaz, te hitno o nesreći obavijestiti Gorsku službu spašavanja.

Vijest o nesreći tokom izleta građani mogu javiti Operativno-komunikacionom centru Direktoratu za vanredne situacije MUP CG na broj 112 i Preko Operativno – komunikacionog centra Uprave policije na broj 122.

“ijest o nesreći treba da sadrži podatke o osobi koja javlja (ime, prezime, broj telefona), odakle javlja i kako je saznao za nesreću (kao očevidac ili posrednik), mjestu nesreće (precizan opis), podatke o povrijeđenima, o tome šta se dogodilo (uzrok i vrste povreda), šta je do tad preduzeto, vremenske prilike na mjestu nesreće, te kakav je prilazni put do mjesta nesreće.

“Pozivamo vas da posjetite Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije i uživate u njihovim čarobnim predjelima, ali i molimo da budete obazrivi, pažljivi i ponašate se odgovorno prema sebi i drugima”, istakli su iz JPNPCG i Gorske službe spašavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *