URA: Vratiti Crnu Goru vrijednostima 1. maja

Država Crna Gora mora da pokaže poštovanje prema svojim građanima, radnicima, penzionerima, roditeljima, sportistima, studentima. Vrijeme je da se vratimo vrijednostima solidarnosti i socijalne pravde, vrijeme je da konačno našu državu uredimo kao humanije, sigurnije i bolje mjesto za život, istakao je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Konatar ističe da je “sadašnja vlast vodeći računa samo o sopstvenim interesima i interesima svoje male, korumpirane kaste, izgubila realnu sliku o socijalnom stanju države i građana“.

“Stariji se sjećaju onog vremena, ka kojem mi mlađi težimo, kada su radnici uredno primali plate, imali socijalnu i radno-pravnu zaštitu, vrijeme kada su radnici uživali poštovanje, kada je Crna Gora imala srednji sloj i radničku klasu. A onda se sve promijenilo, jer su došli “oni“! Oni koji se deklarišu kao partije socijalne pravde, socijalističke i socijaldemokratske, propisali su nova pravila i tranziciju”, istakao je Konatar.

On navodi da su “ugašene fabrike i većina preduzeća koja su bila generator razvoja Crne Gora, da su izgubljene desetine hiljada radnih mjesta“, te da su “nestali i srednji sloj i radnička klasa“.

“Radnici su ostali bez prava koja su decenijama uživali, a od tada pa sve do danas nestao je osjećaj, kako je to primiti redovno platu svakog prvog u mjesecu. Zaboravio se osjećaj kako je to od plate izdržavati porodicu, ići na odmor i školovati djecu, zaboravio se osjećaj dostojanstvenog života. Građanski pokret URA se bori za one vrijednosti solidarnosti, a protiv eksploatacije, za koje su se borili radnici u Čikagu 1. maja 1886. godine. Za našu Crnu Goru se moramo boriti, jer od kada su prije 25 godina došli oni, januar kojim su godine počinjale nikako da prodje, a majska zora nikako da nam svane!”, naveo je Konatar.

Konatar ocjenjuje da “moramo poštovati radnike u Crnoj Gori i omogućiti im dostojan život od svog rada, a prije svega – normalne uslove za rad“. Konatar zaključuje da je “vrijeme za Crnu Goru kao solidarnu, pravnu i pravednu državu. Vrijeme je da se vratimo vrijednostima 1. maja“.

Crnogorska: Socioekonomska prava među najvažnijima

Nosilac izborne liste „Crnogorska” na izborima u Herceg Novom Milan Lakićević čestitao je Prvi maj – Međunarodni praznik rada.

“U ime kandidata na izbornoj listi Crnogorske poručio je da su u svakoj savremenoj, demokratskoj državi socioekonomska prava među najvažnijima i da i u Novome i u našoj državi Crnoj Gori socioekonomski problemi treba efikasno da se rješavaju”, saopšteno je iz Crnogorske.

Lakićević je istakao da se Crnogorska dosljedno zalaže za to da „veze” i „poznanstva” ne treba da budu osnov da bismo mogli da ostvarujemo svoja prava, već da svako treba da radi ono za šta je sposoban i da Ustavom garantovana prava treba da budu neprikosnovena.

“Zato što su nama građani Zakon, a mi Zakon poštujemo. U to ime danas slavimo, a od sjutra nastavljamo da radimo do pobjede”, poručio je Lakićević.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *