Marović: Uvrede oruđe za lake poene

Međusobno optuživanje i vrijeđanje poslanika postalo je oruđe za dobijanje lakih poena i zamjena za argumentovane i konstruktivne debate, ocijenila je izvršna direktorica Politikon Mreže, Jovana Marović.

Ona je, komentarišući dešavanja na sjednici Adminstrativnog odbora, kazala da je javni diskurs u Crnoj Gori zagađen oštrom retorikom, verbalnim sukobima, etiketiranjem i vrijeđanjem.
Prema njenim riječima, scene na sjednici Administrativnog odbora su, i nažalost, očekivane i nastavak su, sad već, ustaljenih praksi.

“Međusobno optuživanje i vrijeđanje poslanika postalo je oruđe za dobijanje lakih poena i zamjena za argumentovane i konstruktivne debate. Dešavanja u Skupštini su studija slučaja i najbolji reper stanja u zemlji. Uz sve strukturne i proceduralne probleme, zakržljala politička kultura je indikator izuzetno niskog stupnja demokratskog razvoja”, kazala je Marović.

Upitana da li je sankcionisanje poslanika za fizički napad i verbalne prijetnje potrebno normativno urediti, Marović je podsjetila da je tokom rada na postojećem Etičkom kodeksu razmatrana i mogućnost uvođenja novčanih kazni za teže povrede.

“Radikalnija rješenja i oštrije sankcionisanje poznaju i primjenjuju pojedine zemlje u regionu, kao i zemlje Evropske unije, poput novčanih kazni u visini koja može dostići i polovinu mjesečne zarade”, navela je Marković.

Kako je kazala, jedna od propisanih kazni je i udaljavanje sa sjednica parlamenta u trajanju od 30 radnih dana.

“Međutim, uporedna praksa pokazuje i da većina zemalja nema poseban dokument kojim uređuje prikladno ponašanje poslanika već, u slučajevima teških incidenata, ove države primjenjuju postojeće propise, tj. Krivični zakonik, Zakon o principima i mjerama za borbu protiv korupcije, Zakon o izbornoj kampanji”, pojasnila je Marović.

Drugim riječima, kako je navela, poštovanje institucije se podrazumijeva, kao i pristojno ponašanje i neiznošenje uvreda i neprovjerenih podataka u javnost.

Marović pojašnjava da Etički kodeks predviđa opomenu, javnu opomenu ili udaljenje sa sjednice od jednog, pet ili onoliko radnih dana koliko je ostalo do završetka sjednice Skupštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *