Veče sa zvijezdama: Djeca osmatrala planete

Crnogorsko astronomsko društvo je sinoć za građane i goste Žabljaka priredilo pravo veče sa zvijezdama u okviru projekta “Sjeverno neba za djecu sjevera” kojeg ovo društvo organizuje u cilju popularizacije nauke i njene promocije među mladima.
Na platou ispod hotela “Žabljak” aktivisti društva su postavili tri teleskopa kroz koje su, već sa prvim sumrakom, djeca ali i odrasli mogli da osmatraju planete od kojih je sasvim jasno vidio Mars, Saturn sa svojim prstenovima i naravno ogromni Jupiter.

Većini posjetioca ovo je bilo prvi put da su mogli da bace pogled na nebo kroz teleskope i nijesu krili svoje ushićenje. Posebno su oduševljena bila djeca i red pred teleskopima je bio dugačak.

Astronomi iz Podgorice i Nikšića su potom, na platou postavili i mini izložbu astro-fotografije na kojoj je bilo izloženo tridesetak fotografija dubokog svemira, snimljenih teleskopom “Habl”. Fotografije su urađene na velikim formatima i u visokoj rezoluciji pa su i sa grafičke strane bile izuzetno interesantne.

Ovo neobično veče sa zvijezdama je vodio najpoznatiji crnogorski astronom mlađe generacije Igor Perunović, koji je skoro tri sata strpljivo odgovarao publici na brojna pitanja.

Slične manifestacije će se tokom avgusta i septembra organizovati i u još nekoliko gradova na sjeveru a završna će se održati u Nikšiću na trgu ispred dvorca Kralja Nikole.

Tom prilikom će biti takođe organizovana izložba fotografija koja će osim slika sa Habla imati i seriju fotografija Zemlje snimljenih iz svemira, od Francuskog astronomskog društva će stići još nekoliko teleskopa, a i društvo će do tada nabaviti i jedan svoj novi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *