Vujanović: MUP da nastavi prevoz bolesnih, životi mogu biti ugroženi

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova da pronađe način da nastavi aktivnost medicinske pomoći bolesnim i povrijeđenim osobama.

Naime, u MUP-u su saopštili da više ne mogu da vrše vrši letove vezane za hitnu medicinsku pomoć helikopterom (HEMS letove). To podrazumijeva da ne može da prevozi medicinsko osoblje, medicinske zalihe (opremu, krv, organe, ljekove) ili bolesne ili povrijeđene osobe i ostale osobe koje su direktno uključene.

Tim povodom reagovao je predsjednik države Filip Vujanović. On je rekao da zbog ovakve odluke MUP-a mogu biti ugroženi zdravlje i život građana Crne Gore.

“Nakon saopštenja odluke MUP-a da je, na temelju tumačenja važećih propisa, od Agencije za civilno vazduhoplovstvo i evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti, koje Crna Gora primjenjuje, obustavilo helikopterski prevoz medicinskog osoblja, medicinskih zaliha i bolesnih i povrijeđenih osoba, koja aktivnost je ostavljena komercijalnim službama, predsjednik Crne Gore upućuje javni apel MUP-u da pronađe način da nastavi aktivnost medicinske pomoći bolesnim i povrijeđenim osobama. Ovakva odluka MUP-a i ako je očigledno saglasna sa navedenim propisima, u odsustvu odgovarajućih komercijalnih službi, nosi realan rizik ugrožavanja zdravlja i života građana Crne Gore i onih koji borave u njoj. Svaka država dužna je da nađe način da taj rizik isključi”, navedeno je u saopštenju kabineta predsjednika Vujanovića.

CdM

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *