Vuković: Lokalna zajednica ključna u razvoju NPCG

Lokalna zajednica nosi ključnu ulogu razvoja kako nacionalnih parkova, tako i svih pojedinačnih prostora i mjesta unutar Parkova, istakla je direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Azra Vuković na drugoj sjednici Socio- ekonomskog savjeta NP Prokletije, tokom koje je prezentovan prednacrt Prostornog plana posebne namjene ovog NP.
Sjednica je održana juče u Sali Skupštine Opštine Plav, a naredna će, kako kaže Vuković, biti organizovana u Rožajama, kako bi se što više predstavnika lokalnih zajednica uključilo u rad kako NP Prokletije tako i samog JPNPCG.

„Danas smo razgovarali o prednacrtu PPPN NP Prokletije koji će dati smjernice njegovog budućeg razvoja. Tu su danas sa nama bili i obrađivači Plana osim članova Socio-ekonomskog foruma NP Prokletije. Ovaj savjet je održan u proširenom skupu gdje je bilo više predstavnika lokalne zajednice. Obrađivači su nam prezentovali Plan u kratkim crtama. Bilo je jako puno komentara i kritika, ali i jako dobrih i konstruktivnih prijedloga od strane članova Socio-ekonomskog foruma koji će u narednom periodu biti uvršteni u sam prednacrt”, istakla je Vuković.

Ona je takođe dodala da je ovo bio jako važan sastanak „jer je lokalna zajednica bila uključena u radnim fazama izrade PP kako bi dala svoj doprinos i kako bi kroz svoje komentare na kraju zajednički doprinijeli kvalitetnom PP za ovo područje.

Direktor NP Prokletije Enes Drešković bio je zadovoljan održavanjem Druge sjednice Socio-ekonomskog savjeta i izjavio da je upravo održana javna rasprava i javni skup u ovako pozitvnoj atmosferi.

„Mi smo zadovoljni učesnicima, na sjednici su bili predsjednik Opštine Plav Rahman Šahmanović i predsjednik SO Gusinje Elvis Omeragić i direktorica JPNPCG Azra Vuković. To samo po sebi govori da su vrlo zainteresovane sve institucije koje će u narednom periodu, da tako kažem, direktno imati koristi i direktno učestvovati u planiranju i zaživljavanju ovog zvaničnog dokumenta. Ako nastavimo da radimo ovakvim intenzitetom i sa konstruktivnim prijedlozima i stručnim saradnicima, ja mislim da ćemo do jeseni imati sigurno završnu verziju ovog plana“, zaključio je Drešković.

Na Sjednici su predstavnici obrađivača prezentovali najznačajnije segmente PPPN NP Prokletije.

Osnovni razlog za izradu i donošenje PPPN NP Prokletije je to što je jedinstveni prostor Prokletija zakonom proglašen za Nacionalni park 2009. te se za ovaj prostor po prvi put radi prostorni plan što je zakonska obaveza.

“Planom će se obezbijediti stvaranje uslova za razvoj, zaštitu, uređenje i korišćenje područja Prokletija na principima održivog razvoja, a naročito za zaštitu i očuvanje prirodnih dobara od izuzetnog nacionalnog značaja, kao i drugih prirodnih resursa i posebno vrijednih kulturno-istorijskih dobara. Plan će, kroz definisanje planskih rješenja, obezbijediti valorizaciju prostora kroz razvoj odabranih razvojnih sadržaja, infrastrukture, turističke afirmacije, uz poštovanje svih segmenata zaštite životne sredine i autentičnih predjela”, zaključili su oni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *