Za preuzimanje vlasti nije dovoljna ulica

Ministar odbrane Predrag Bošković smatra da je vrlo malo realna najava anti-NATO opozicije da će, kada osvoje vlast, biti povučena odluka o članstvu u Alijansi. Bošković, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, kaže da će nas članstvo u NATO-u mnogo manje koštati nego da sami razvijamo oružane snage.

Objašnjavajući dalju proceduru oko prijema Crne Gore u NATO, Bošković navodi da je, formalno, potrebno da svih 28 članica završe kompletnu proceduru.

“Ostala je Španija koja bi, prema našim informacijama, to trebalo da završi u prvoj dekadi maja. Nakon toga da se svi ratifikovani protokoli deponuju u Vašingtonu, koji je depozitar svih tih protikola, i na kraju dolazi naš. Kada usvojeni Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora bude u Vašingtonu, taj dan se smatra i zavničnim pristupanjem Crne Gore NATO paktu. Mi računamo da to do kraja maja, eventualno u prvoj nedjelji juna, bude završeno”, kazao je Bošković.

Ministar naglašava da pozivnicu ne bi dobili da vojska Crne Gore i kompletan bezbjednosni sektor nije izvršio značajne reforme u svom biću.

“Te reforme traju od 2006 godine. I ne samo kada je bezbjednosni sektor u pitanju, već i kad je u pitanju vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sve su to aktivnosti na kojima smo predano radili i zaslužili ovaj poziv. Što se same Vojske tiče, ona prati veličinu jedne države. Naravno, u poređenju sa nekim vojskama, naša je minimalna. Ali mi u NATO savezu imamo i vojske koje su manje, ili čak imamo države koje nemaju svoje oružane snage. Siguran sam da će Vojska dati nemjerljiv doprinos u odnosu na kapacitete, kao što je do sada davala kroz učešće u raznim misijama, iako nismo bili punopravna članica; doprinos kada je u pitanju NATO i kada su u pitanju Evropska unija i Ujedinjene nacije”, kazao je Bošković za RSE.

Odgovarajući na pitanje da li će crnogorski budžet moći da isprati sve predstojeće obaveze države prema Alijansi, Bošković naglašava da je situacija upravo suprotna.

“Članstvo u NATO mnogo manje će koštati nego da sami razvijamo oružane snage. Bitno je da je budžet ove godine značajno povećan, da ćemo mi ispoštovati ono što je doneseno na Samitu u Velsu, dva odsto BDP se izdvaja za oružane snage. Ali najvažnije je da članarina od 450.000 eura godišnje koja se uplaćuje u NATO budžet, košta svakog građanina 72 centa. Benefit koji se dobijaju za jedan takav iznos je zaista ogroman”, pojašnjava Bošković.

Bošković je ponovio da članstvo Crne Gore u NATO-u apsolutno nije usmjereno protiv Rusije, niti protiv bilo kog ruskog građanina.

“Ono je prije svega okrenuto osnovnim interesima crnogorskog društva, a to je da Crna Gora obezbijedi dugoročnu stabilnost i bezbjednost. A kada je u pitanju region, da pokrenemo čitav region da kroz ove integracije bude stabilan i bezbjedan. Ono što se dešava upravo u našem okruženju, ovih dana u Makedoniji, kao što su tenzije u BiH itd. nam govore da smo u pravu i da samim tim ovo članstvo svi treba da doživljavaju kao promociju mira i stabilnosti na veoma turbulentnom regionu Zapadnog Balkana”, siguran je Bošković.

Ističući veoma dobre odnose sa Srbijom, Bošković naglašava da ih crnogorsko članstvo u NATO ne može poremetiti.

“Mislim da to nije iznenađenje ni za kog, pa ni za Moskvu ni za Beograd, niti za bilo koju državu bilo regiona i dalje. Jer smo mi 2006. godine, donoseći Deklaraciju o nezavisnosti upisali da imamo dva spoljnopolitička prioriteta. Jedan je članstvo u Evropskoj uniji, a drugi je članstvo u NATO. Prvi cilj smo ispunili i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti i ovaj drugi”, zaključio je Bošković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *