“Zaigrana pedala” u četiri grada

U susret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. aprila, u Crnoj Gori će, tokom naredne sedmice, biti organizovana akcija “Zaigrana pedala”.

Zaigrana pedala je projekat Udruge Oblačić iz Hrvatske, kojoj će podršku u organizaciji događaja u Crnoj Gori pružiti Fondacija “Ognjen Rakočević”, Triatlon savez Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Udruženje Roditelji, Asocijacija za demokratski prosperitet ZID I Multisport akademija Mayer.
Akcija, kako je saopšteno, ima za cilj podizanje svjesti o poremećajima iz autističnog spektra i pružanje savjeta i podrške roditeljima djece koja imaju autizam.

“Da bi skrenula pažnju na važnost terapije igrom kod djece s poremećajima iz autističnog spektra, udruga Oblačić će ove godine u osam gradova Hrvatske i Crne Gore održati edukativna predavanja o pristupu djeci kroz igru i o terapeutskoj igri u radu i komunikaciji s djetetom. Ovaj događaj će biti organizovan u Crnoj Gori zahvaljujući Maji Bonačić, koja vodu Udrugu Oblačić, inače magistar psihologije i vrhunska sportistkinja prve kategorije, aktuelna državna prvakinja u dugom triatlonu, koja sva predavanja održava na volonterskoj osnovi i cjelokupan dolazak i angažman realizuje na taj način”, saopšteno je iz Udruženja Roditelji.

Akciju su do sada podržali i Turistička organizacija Kotora, Hotel Franza u Baru, Gradska kafana u Herceg Novom, Tempo iz Podgorice, KIC “Budo Tomović”, a svi oni će obezbijediti svoje usluge i servise za dolazak Maje Bonačić, njen smještaj i održavanje predavanja.

Bonačić će doći u Crnu Goru biciklom iz Hrvatske, a zatim u toku pet dana održati dvosatna edukativna predavanja o autizmu u Herceg Novom, Budvi, Baru i u Podgorici, gdje će biti upriličen i humanitarni događaj Triatlon saveza Crne Gore i Multispor akademije Mayer u cilju prikupljanja sredstava za Fondaciju “Ognjen Rakočević”.
Naime, u Podgorici će na više lokacija, u petak 31. marta, u različitim terminima biti održane triatlon aktivnosti (vožnja bicikla, plivanje, trčanje), ali i prikupljana sredstva za Fondaciju i organizovano savjetovanje roditelja sa psiholozima o autizmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *