Zviždanje

Nakon izvjesne zviždačke pauze u Crnoj Gori, prije mjesec – dva, zviždanje se začulo opet. Naime, menadžerka hotela ”Ramada” dobila je otkaz nakon što je ukazala na zloupotrebu državnih sredstava od strane Socijaldemokrata. A sve to javnosti Crne Gore predočio je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Ono što je meni, zapravo, najzanimljivije jeste profil svih zviždača kod nas. Ne mogu da naiđem na podatak kada je zviždač bio sasvim običan čovjek, onaj koji se u našoj državi svrstava u radničku klasu, bez koje ne mogu ni u jednom tekstu, jer, lako je zviždati kad ima ko da ti drži zviždaljku. Uglavnom su to ljudi koji su bili na poziciji čija primanja premašuju prosječnu platu (onu statističku, da ne pričam o onoj od oko 300 eura za koju makar trećina stanovništva radi). Naravno da bi imali o čemu da zvižde svi (prosječni) građani Crne Gore. Tu, najprije, mislim na probleme kao što su – kašnjenje plata, neplaćanje prekovremenog rada, ukidanje godišnjeg odmora skroz, rad bez osiguranja, neuplaćivanje radnog staža. Svakako, zaposleni u trgovini i ugostiteljstvu najpozvaniji su da svjedoče o sivoj ekonomiji, o ”nagodbama” poslodavaca sa tržišnom, poreskom i drugim inspekcijama. Dok, sa druge strane, imamo pojedince iz državnih institucija koji prilično ne mare koliki će račun za telefon napraviti, koliko goriva potrošiti. Nemaju problem da časte sebe i koji dan odmora preko, ne čekaju 16 sati da bi napustili radno mjesto i tako redom.

Zviždači, uglavnom, ukazuju na zloupotrebu državnih sredstava, a, takođe, imamo i bezbroj nevladinih organizacija i radničkih udruženja koja se kako-tako bore za radničku klasu (zapošljenu u privatnim firmama ili za one bivše radnike, bivših državnih institucija). Kašnjenje plata, siva ekonomija toliko se odomaćila kod nas da smo svi oguglali na to. Slučajevi kao što je ”Ramada” dobro dođu društveno-političkoj sceni da bi se građani začas, ali, zaista, samo začas, ponadali kako možda, ipak, ima nade da jednog dana postanemo država u kojoj neće biti ”jednakijih od jednakih”, koja neće dozvoliti bahaćenje nijednoj partiji, nijednom direktoru, poslaniku, ministru o njenom trošku!

Tamara Cupać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *